کابل خودنگهدار چیست؟
کابل خودنگهدار نوعی کابل است که برای توزیع برق از آن استفاده می شود. این کابل ها را بیشتر در خطوط برق هوایی به کار می برند. در این کابل ها چند هادی عایق شده وجود دارد که به هم بسته هستند و یک کابل فولادی یا سیم پیام رسان کار پشتیبانی از آنها را بر عهده دارد. این کابل ها را در منطقه های شهری و روستایی استفاده می کنند؛ در مکان هایی که خطوط برق هوایی اصلی ترین حالت توزیع برق به شمار می روند. ضمن این که آنها را برای تأمین برق موقتی و در جاهایی که امکان استفاده از کابل های برق زیرزمینی وجود ندارد کار می گذارند. از آنها در منطقه هایی که قطع برق شایع است نیز استفاده می کنند.
مشخصات کابل های خودنگهدار
کابل خودنگهدار را با نام کابل ABC هم می شناسند که خلاصه اصطلاح Aerial Bundled Cable است. آنها دارای سه هادی هستند که با یک پوشش مشترک به هم وصل می شوند. دو تا از عایق ها مقاومت بالایی دارند و برای حمل بار الکتریکی به کار می روند و هادی سوم یک سیم خنثی است. استحکام سیم سوم کمتر و نقش آن متعادل کردن بار است.
عایقی که روی این کابل ها به کار می برند از جنس پلی اتیلن متقاطع است. البته برای عایق از پلی اتیلن با چگالی کم هم استفاده می شود. این مواد بهترین انتخاب برای عایق کابل های خودنگهدار هستند و در مقابل عوامل محیطی مثل رطوبت و اشعه ماورای بنفش از کابل به خوبی محافظت می کنند. مهم ترین کاربرد این کابل ها این است که با وجود آنها دیگر نیازی به سیم پیام رسان یا کابل پشتیبان مجزا نیست.
به این ترتیب، هم کار اجرا و نصب ساده تر می شود و هم هزینه مواد و نیروی کار پایین می آید. این کابل ها را به طور معمول از دو یا چند هادی فاز عایق شده می سازند که جنس آنها از آلومینیوم یا مس است. سیم های هادی را به هم پیچ می دهند و با یک لایه محافظ از عایق پی وی سی یا XLPE می پوشانند. این لایه ها سیم ها را در مقابل هوا و آسیب حفاظت می کنند. حال که دانستید کابل خودنگهدار چیست خوب است درباره آن اطلاعات بیشتری به دست آورید.
کاربرد کابل های خودنگهدار
استفاده از کابل خودنگهدار در مکان هایی که به کار بردن خطوط با هادی های لخت به بروز حوادث منجر می شود یا رعایت حریم و دیگر نکات فنی و ایمنی شبکه برق مقدور نباشد، توصیه می شود. مثل مکان هایی که عرض کمی دارند یا ردیف درختان در آنها وجود دارد. از آنجا که این کابل ها هادی آلومینیومی و عایق پلی اتیلن کراس دارند، برای نصب روی پایه ها به یک سیم نگهدارنده نیاز دارند. جنس این سیم های نگهدارنده می تواند از فولاد و یا آلیاژ آلومینیوم باشد. در کابل های فشار ضعیف از سیم نگهدارنده به عنوان سیم نول استفاده می کنند.
نصب و اجرای کابل های خودنگهدار
کابل خودنگهدار را برای خطوط برق هوایی در مکان های دورافتاده که کابل کشی زیرزمینی عملی یا مقرون به صرفه نیست مورد استفاده قرار می دهند. از دیگر کاربردهای مهم آنها می توان به روشنایی خیابان ها و دیگر کاربردهای عمومی اشاره کرد. آنها را برای کار در سطوح ولتاژ مختلف طراحی کرده اند و در ولتاژ بین ۶۰۰ ولت تا ۳ کیلووات ساخته می شوند. انتخاب سطح ولتاژ به کاربرد مخصوص و میزان توان الکتریکی که باید انتقال یابد وابسته است.
برای نصب کابل خودنگهدار هوایی به طور معمول از اتصالات و سخت افزارهای مخصوص استفاده می کنند که برای تحمل وزن این نوع کابل ها طراحی شده اند. آنها را روی تیرهای برق یا برج ها نصب می کنند. بسته به سطح ولتاژ میان قطب ها در ارتفاع ۶ تا ۱۲ متری از سطح زمین نصب می شوند.
مزایای کابل های خودنگهدار
مزایای کابل خودنگهدار عبارت اند از:
- این کابل ها به شکلی هستند که در مقابل خطاها و اتصال کوتاه از خود مقاومت بیشتری نشان می دهند که موجب شده است نسبت به خطوط برق هوایی قدیمی امنیت بیشتری داشته باشند.
- آنها کمتر از کابل های دیگر در معرض آسیب های ناشی از سقوط شاخه، آوار و وقایع طبیعی هستند که در نهایت خطر قطع برق کاهش می یابد.
- نصب و نگهدار از این کابل ها در مقایسه با کابل های قدیمی مقرون به صرفه تر است. کابل های هوایی سنتی به تعمیر و نگهداری مکرر نیازمند بودند.
- این کابل ها در مقایسه با کابل های گذشته زیباتر هستند و از نظر زیبایی شناسی با محیط هماهنگی بیشتری دارند.
- این کابل ها می توانند گنجایش بیشتری از توان الکتریکی را نسبت به خطوط برق سقفی سنتی حمل کنند. به همین دلیل هم برای استفاده در منطقه های با تقاضای بالا مطلوب هستند.
- کابل خودنگهدار در مقایسه با کابل های سنتی هوایی بر محیط زیست اثرگذاری کمتری دارند و دوستدار محیط زیست هستند. به دلیل این که به تعداد کمتری تیر و پاکسازی کمتری از پوشش های گیاهی نیاز دارند.