قیمت برق چقدر است؟
قیمت برق هر ساله در حال تغییر است و تعیین آن بر عهده هیأت تنظیم بازار برق و وزارت نیرو است. هزینه ها با توجه به منطقه و آب و هوای سرد و گرم اعلام می شوند. مثلاً در ماه های گرم سال در مناطق گرمسیر قیمت ها متفاوت از مناطق دیگر محاسبه می شود. بیشترین بهای انرژی برق بدون احتساب اضافه پرداختی و تخفیف های مد نظر به ازای هر کیلووات ساعت به طور متوسط در هر منطقه اعلام می شود. درباره مصارف خانگی ساعت اوج مصرف همیشه مطرح بوده است و وزارت نیرو مصرف کننده ها را تشویق به استفاده در ساعت های دیگر می کند تا بهای برق کاهش پیدا کند. قیمت این انرژی در ایران در مناطق روستایی و شهری نیز متفاوت در نظر گرفته شده است.
واحد محاسبه قبض برق
قیمت برق و عدد و رقم هایی که روی قبض دیده می شود همیشه برای مصرف کننده ها سؤال بوده است. این که برای محاسبه برق از چه فرمولی استفاده می شود اهمیت دارد و ممکن است پیچیده به نظر برسد. برای درک این موضوع باید با واحدهای برق که کیلووات و کیلووات ساعت هستند آشنایی پیدا کنید. این واحدها برای انرژی و توان الکتریکی به کار برده می شوند. حتی ممکن است گاهی با هم اشتباه گرفته شوند. زیرا توان و انرژی الکتریکی با هم فرق دارند.
انرژی الکتریکی شامل انرژی گرمایی، جنبشی و پتانسیل می شود که می توان آن را انرژی انجام کار دانست. توان هم نرخ مصرف انرژی در مدت زمان معین به شمار می رود. انرژی لوازم برقی به طور معمول بر حسب توان مصرفی و بر حسب وات یا کیلووات معین می شوند. تعرفه برق هم بر طبق میزان مصرف انرژی الکتریکی بر حسب کیلووات ساعت قابل محاسبه است.
روی قبض برق رقم های زیادی وجود دارد که فقط بخشی از آنها در محاسبه مبلغ نهایی استفاده می شوند. بخشی که اعداد روی قبض را پیچیده می کند استفاده از محاسبات پلکانی است.
ساعت های مختلف مصرف برق
قیمت برق در ساعت های مختلف شبانه روز متفاوت محاسبه می شود. کنتورهای قدیمی به طور معمول یک عدد را به عنوان مقدار مصرف نشان می دهند. ساعت مصرف در آنها قابل تفکیک نیست. اما کنتورهای جدید قابلیت نمایش مصرف توان در بازه های مختلف را دارا هستند و به آنها سه زمانه گفته می شود. بسته به مدل کنتور می توان به راحتی رقم مصرف را روی آنها به شکل خودکار مشاهده کرد.
در هر نیمه از سال ساعت های مصرف برق در شبانه روز به کم بار، میان بار و اوج بار دسته بندی می شوند. در ساعت های کم بار مقدار مصرف کلی انرژی برق کم است و هزینه کمی بابت آن دریافت می شود. هزینه برق در ساعت های میانی متوسط و در ساعت های اوج مصرف بیشتر محاسبه می شود.
هر سال وزارت نیرو برای مصرف های خانگی، تجاری و صنایع تعرفه برق متفاوت اعلام می کند. هزینه برق بر اساس همین تعرفه ها محاسبه می شوند. وقتی یک مصرف کننده از تعرفه آگاهی داشته باشد با کمی محاسبه می تواند عدد مصرفی خود را به دست آورد.
تخفیف و جریمه برق
قیمت برق همان طور که گفته شد در ساعت های اوج بار با ساعت های کم بار متفاوت محاسبه می شود. به همین دلیل هم در عدد و رقم روی قبض ها باید به تخفیف هایی که برای مصرف کمتر اعمال می شود و جریمه هایی که برای مصارف زیاد در نظر گرفته می شود توجه کرد. ضریب هزینه مصرف در اوج بار دو است. این عدد در کم باری به نیم کاهش پیدا می کند. سایر مبلغ ها مثل مالیات و بدهکاری های پیشین نیز به آن اضافه می شوند.
بهتر است مصرف کننده ها برای کاهش هزینه های مصرف برق ساعت های مصارف غیر ضروری را با ساعت های کم بار جا به جا کنند. برخی از وسایل برقی مصرف بالایی دارند و بهتر است به هیچ وجه در ساعت های پر مصرف به کار گرفته نشوند. کولرهای گازی، فر برقی، ماشین لباسشویی، اتو و بسیاری از لوازمی که در خانه کاربرد دارند، مصرف زیادی دارند که بهتر است تا حد امکان استفاده از آنها به ساعت های کم بار منتقل شود.
در موقع خرید لوازم برقی در خانه و همچنین در صنایع باید به مصرف برق آنها توجه شود. زیرا قیمت برق به طور مستقیم به میزان مصرف آنها بستگی دارد. همه لوازم برقی استاندارد دارای برچسب انرژی هستند که می توان در موقع خرید اطلاعات لازم درباره مصرف برق وسیله را از روی آن به دست آورد.